Project Lievelde 4020 8 KW

(uit MetaalNieuws -18 november 2020)

Lensink maakt zelf stikstof voor nieuwe Bodor vlakbedlaser

De nieuwe Bodor vlakbedlasersnijmachine van Lensink Constructie-Machines in Lievelde in de Achterhoek is een echte blikvanger. Hij vormt één geheel met het bordes erboven, dat is volgepakt met laserbron, koeling, afzuiging én apparatuur om zelf stikstof te maken. Zo is het een mooi compacte installatie, ondanks het grote werkbereik van 4×2 meter van de laser. (tekst gaat onder verder)

Lensink wil altijd met de tijd meegaan en doet daarvoor regelmatig een flinke investering. Zo zijn jaren geleden twee waterstraalsnijmachines aangeschaft, die uiteindelijk tjokvol met werk zaten. Eigenaar Berti Lensink en bedrijfsleider Teun Weenink, die het bedrijf geleidelijk aan overneemt, verwachten dat het met de laser ook zo zal gaan.

De nieuwe lasersnijmachine is een belangrijke aanwinst voor Lensink, dat bestaat uit twee afdelingen. Het RVS-constructiegedeelte vervaardigt op maat gemaakte producten, vooral voor slachterijen en de vleesverwerkende industrie, inclusief complete systemen, die Lensink zelf ontwikkelt en tekent. Het andere gedeelte repareert en verkoopt tuin- en parkmachines. Tevens worden hier zwartstaal constructies vervaardigd.

Goedkoper produceren

Lensink is een flexibel bedrijf met ongeveer twintig medewerkers. 80 procent van het materiaal dat wordt verwerkt is RVS. Dit werd vrijwel allemaal gesneden op de waterstraalsnijmachines. Maar dat betekende lange snijtijden. Berti Lensink: “In het massawerk en bepaalde categorieën werk kwamen we daardoor qua productiekosten niet meer mee. Met een laser kun je veel goedkoper produceren.”

Er werd uitvoerig gediscussieerd over de vraag of het lasersnijwerk moest worden uitbesteed of dat er moest worden geïnvesteerd in een eigen laser. Besloten werd tot de aanschaf van eigen laser, eerst voor de eigen productie later wellicht ook voor derden. “Dat is een interessante optie, omdat we extra toegevoegde waarde kunnen leveren met kanten, lassen en afmonteren”, zegt Teun Weenink.

8 kW laserbron

Gekozen is voor een lasersnijmachine van Bodor met een 8 kW bron en een groot werkbereik van 4×2 meter. Hiermee wil Lensink zich onderscheiden van collega-metaalbedrijven. Binnen een straal van 15 kilometer staan heel wat lasers, maar dat zijn vooral machines met een bereik van 3×1,5 meter en tot 4 kW laservermogen. “Deze Bodor machine snijdt 30 mm dik materiaal heel vlot”, zegt Jurgen Kroeze van Technische Handelsonderneming Klaassen uit Enschede, die de Bodor al zo’n 5 jaar in Nederland vertegenwoordigt. Klaassen heeft al 23 machines van de Chinese fabrikant in Nederland geplaatst. “Bodor heeft in China een fabriek van 200.000 vierkante meter”, vertelt Kroeze. “Hier worden 2000 machines per jaar geproduceerd; vlakbedlasers tot een lengte van 40 meter en zes modellen buislasers. Bodor timmert flink aan de weg in Europa.”

Voor Lensink bleek Bodor de beste keuze. “Een dure laser uitzoeken is niet moeilijk”, zegt Berti Lensink. “Maar wij gaan er niet 10 uur op een dag, laat staan 24/7 mee snijden. Daarom  kwam deze machine er voor ons het beste uit. We hebben een bezoek gebracht aan Paul Meijering in Zaltbommel en zagen hoe ze daar met de lasers van Bodor werken. Dat zagen wij ook wel zitten. Onze vlakbedlaser heeft twee verschillende bedhoogtes. Dat is een eenvoudige techniek, die minder kost en voor ons heel acceptabel is. De prijsstelling is belangrijk.”

Heet u ook interesse voor een lasersnijmachine?

bel ons vrijblijvend op 053-430 8888

Terug naar overzicht

bodorlaser.nl
Top
Spring naar toolbar