Lasersnijden

Dankzij voortdurende technologische ontwikkelingen wordt er steeds vaker gekozen voor lasersnijden. Snijden kan op die manier extreem nauwkeurig. Met een lasersnijder is het mogelijk om veel verschillende soorten materialen te bewerken, waaronder ook aluminium en staal. Extra informatie is erg handig, zeker wanneer u overweegt om te gaan lasersnijden in uw bedrijf.

>> Neem contact op

Waarom lasersnijden

Met een lasersnijder worden materialen extreem nauwkeurig op maat gesneden. Ook het graveren van materialen gebeurt vaak met lasers. Bij het gebruik van een laser wordt licht in een evenwijdige bundel uitgezonden. Dit gebeurt met een hoge intensiteit, terwijl de bundel minder dan 0,1 mm breed is. De hoge intensiteit van het licht zorgt ervoor dat het door materialen kan snijden. Het te behandelen materiaal zal namelijk smelten en verdampen.

lasersnijden
Lasersnijden is niet alleen bevorderlijk voor de precisie, het werkt ook nog eens snel. De meeste lasers snijders hebben een minuut nodig om door een halve meter staal te gaan. Daarbij moet wel vermeld worden dat het uiteindelijke resultaat afhankelijk is van een aantal factoren. Dat zijn onder meer de dikte van het materiaal, het type laser en het vermogen.
Bij het snijden met een laser gaat er relatief weinig materiaal verloren. Dat is vooral te danken aan de dunne snijsnede. Daarmee is het dus ook een duurzame snijmethode. De snede is niet alleen smal, maar ook nagenoeg braamvrij.

Welke materialen

Lasersnijders zijn, afhankelijk van het type, geschikt voor het bewerken van allerlei materialen. Vooral bij metalen is het wel belangrijk dat de laser krachtig is. Te bewerken materialen zijn bijvoorbeeld aluminium, RVS en staal.

>> Neem contact op

Nauwkeurig snijden en graveren

Lasersnijden is geliefd vanwege de enorme precisie. Een laserstraal kan in korte tijd een ingewikkelde vorm uit een stuk staal snijden. Machines beschikken doorgaans over de mogelijkheid om de gewenste vorm voor te programmeren, waarna het apparaat zelfstandig zijn werk kan doen. Terwijl een normale snijmachine in principe niet middenin een stuk materiaal kan starten met snijden, kan de laser op elk gewenst punt van start gaan. Dus ook middenin een staalplaat.

Verschillende soorten

Er zijn twee soorten laser cutters die we veel terugzien in de industrie. Dat zijn de CO2 lasersnijder en Fiberlaser. Beide types hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke toepassingen. Wat zijn de verschillen tussen CO2 en fiber lasersnijden?

CO2 lasermachine

Als het te snijden materiaal geen metaal is, kan een CO2 lasermachine uitkomst bieden. Zo’n apparaat kan diverse kunststoffen, papier, karton, textiel, hout en soortgelijke materialen snijden en graveren. Als het om metaal gaat, kunnen alleen dunne lagen eventueel doorgesneden worden. Desondanks zijn het dus behoorlijk multifunctionele machines voor lasersnijden. We geven enkele voorbeelden van werkzaamheden die uit te voeren zijn met een CO2-lasersnijder:

 • Snijden en graveren van lederen kledingstukken
 • Verf- en laklagen verwijderen van stukken metaal
 • Op maat snijden van allerlei gebruiksvoorwerpen

Fiberlaser

Fiberlaser

Voor het lasersnijden van metaal is een fiberlaser eigenlijk onmisbaar. Dit type wordt ook wel de vaste stoflaser genoemd en is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Ten opzichte van de CO2 laser werkt de fiberlaser met een andere golflengte, die beter in staat is om door verschillende soorten metaal te snijden en graveren. Hoewel deze machines vooral besteld worden voor het bewerken van metalen, zijn ze ook geschikt voor het bewerken van diverse andere materialen. Enkele voorbeelden van werkzaamheden:

 • Graveren van juwelen
 • Snijden van verschillende soorten metaal
 • Graveren van teksten in metaal

De belangrijkste redenen om voor lasersnijden te kiezen

 • Extreem nauwkeurig
 • Geschikt voor het snijden van complexe vormen
 • Smalle snijvoeg
 • Voor uiteenlopende materialen
 • Hoge werksnelheid

Lasermachines van Bodor laser

Het Bodor laser programma, onderdeel van Klaassen Machines, levert een omvangrijk aanbod voor lasersnijden. Het betreft hier met name fiberlasers. Naast basismodellen zijn er zeer geavanceerde machines met bijzonder hoge vermogens, waardoor zelfs rvs platen tot 130 mm gesneden kunnen worden. De machines zijn vanzelfsprekend ontworpen om topprestaties te leveren.
Maar ook voor belangrijke factoren als veiligheid en milieu is er aandacht. Logisch, want vanzelfsprekend moet het menselijk oog niet in aanraking komen met de laserstraal. Bij het snijden met een laserstraal verdampen daarnaast de te bewerken stoffen. Onzichtbare stukjes metaal komen vrij, het inademen daarvan is onwenselijk. Daarom is een correcte afvoer van stoffen, gassen en roet van groot belang. Uiteraard wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed bij Bodor machines, zodat de gebruikers volledig veilig aan de slag gaan.

Uitgebreid advies

De wereld van lasermachines is best ingewikkeld, zelfs voor mensen met redelijk veel technische kennis. Klaassen Machines is een echte specialist op het gebied van lasersnijden. We helpen u dan ook graag met het vinden van de juiste machine. Als officieel importeur van Bodor leveren wij niet alleen hoge kwaliteit, we kunnen de machines ook tegen scherpe prijzen aanbieden. Maak gebruik van onze hoogwaardige service en neem direct contact met ons op, dan helpen we u op weg met lasersnijden.

>> Neem contact op

bodorlaser.nl
Top
Spring naar toolbar